Videos automatiseren met MoviePy

Januari 20, 2024
Automation

In 2024 wordt video nog belangrijker. Helemaal als SGE ook in Nederland komt. Waar Google steeds meer neigt naar content met video en afbeelding. En niet alleen maar tekst. Belangrijk om dus goed na te denken over je content [...]

In 2024 wordt video nog belangrijker. Helemaal als SGE ook in Nederland komt. Waar Google steeds meer neigt naar content met video en afbeelding. En niet alleen maar tekst. Belangrijk om dus goed na te denken over je content.    

Aan de slag, hoor ik je denken.    
 

MoviePy om geautomatiseerde videos te maken

Als je denkt aan videobewerking, dan denk je al snel ‘wat een tijdrovend proces'. Maar, dit is waar MoviePy om de hoek komt kijken: een open-source Python-bibliotheek waarmee je video's programmatisch kunt bewerken. Voor twee klanten ben ik hiermee aan de slag gegaan.    

Wat is MoviePy hoor ik je denken? MoviePy is een Python-bibliotheek waarmee je programmatisch met videobestanden kunt werken.    

Het biedt een aantal functies voor videobewerking, waaronder knippen, aaneenschakelen, compositie maken en meer. Met MoviePy kun je videobewerking automatiseren en aangepaste video-effecten creëren die niet mogelijk zijn met traditionele videobewerkingssoftware. MoviePy is gratis en open-source en werkt met zowel Windows- als Mac-besturingssystemen.    
 


Om aan de slag te gaan met MoviePy, moet je de library op de PC installeren. Je kunt dit doen met pip, een pakketinstallatieprogramma voor Python. Open de terminal of opdrachtprompt en voer de volgende opdracht uit: pip install moviepy.    

Ik gebruik MacOS, dus ik heb ook nog de brew ffmpeg moeten installeren. FFmpeg is een verzameling van programma's waarmee audio- en videobestanden en ook streams kunnen worden geconverteerd.    
 

De case met MoviePy

De video’s worden automatisch gemaakt aan de hand van verschillende velden (custom labels bestsellers / productcategorie / merken en aantal verkopen. Dynamische onderdelen:

  1. Links zie je het sfeerbeeld dat in de feed staat (hier is eerst het beeld van de betreffende drop te zien)
  2. Rechts de productfoto (voorkant en achterkant – deze worden afgewisseld met additional image links)


We retargeten mensen waarvan we weten dat ze geïnteresseerd zijn in TAM, omdat ze óf eerder een aankoop hebben gedaan óf afgelopen 30 dagen een van de productpagina’s hebben bekeken.    

In de probleemstelling bepaal ik dat we de focus zouden leggen op sales: sturen op maximale conversiewaarde binnen de campagne. Dit meet je met de KPI’s:

  • Weergavepercentage
  • Conversiepercentage
  • ROAS    
     

Google Ads

De doelstelling was om de video’s aantrekkelijker te maken voor de doelgroep door producten te laten zien. Dit is zeker gelukt; het weergavepercentage is met maarliefst 59,07% gestegen. Bezoekers keken dus langer en waren minder geneigd om de advertentie weg te klikken.    

Dit werd ook bevestigd met het conversiepercentage. Dit lag namelijk 78,43% hoger bij het nieuwe template. Ik keek hierbij enkel naar transacties. Waar dynamische remarketing met banners al langer converteerde, hadden we met deze oplossing een vergelijkbare variant gevonden voor videocampagnes. En dit valt goed op te schalen.    

Tot slot was ook de ROAS uit de directe conversies (transacties) gestegen met 54%. Hiermee was de ROAS met 44% hoger dan waar we op stuurden in de search- en shopping-campagnes.    
 

jermaya leijen
Jermaya Leijen arrow icon

In de loop der jaren heb ik de liefde ontwikkeld voor automation, AI en data(analyse). Hoewel ik me altijd heb gericht op Google Ads, ben ik al geruime tijd betrokken bij uiteenlopende SEO-projecten. Ik heb mezelf Python en JavaScript aangeleerd om automation en data(verwerking) te kunnen integreren in zowel mijn eigen projecten als die van klanten, met als doel hen te ondersteunen bij het behalen van hun bedrijfs- en omzetdoelstellingen.

Cases Blogs Audit